Motorcykelkörkort behörighet A, A1, A2

Läs mer om varje körkort för MC här.

Skaffa körkortstillstånd

Innan du börjar övningsköra behöver du ett körkortstillstånd. Synkontroll kan göras på trafikskolan kostnadsfritt vid inskrivning. Ansök om körkortstillstånd på körkortsportalen här:

Lätt MC – A1

Lätt motorcykel körkort (A1) får du ta från det att du fyllt 16 år.

Övningsköra för lätt MC kan du göra från 15 år och 9 månader. Körkortsbehörigheten A1 innebär att motorcykeln har en slagvolym av max 125 kubikcentimeter och en effekt av högst 11 kilowatt. Allt för få personer tar detta körkort, därför erbjuder vi inte denna utbildning.

Tips! till dig som köper en egen A1, köp med ABS-bromsar.

Tung begränsad MC – A2

Körkort A2 får du ta från det att du fyllt 18 år.

Övningskörning för tung begränsad MC kan du göra från 17 år och 6 månader. Har du redan körkort A1, och vill uppgradera till A2 behöver du endast genomföra ett körprov från det att du fyllt 18 år.

Körkortsbehörigheten A2 innebär att motorcykeln har en nettoeffekt av högst 35 kilowatt och har ett förhållande mellan nettoeffekten och tjänstevikten som inte får överstiga 0,2 kilowatt/kg.

Vi kör för närvarande Honda CBF 500 A med ABS.

Tung MC – A

Körkort A får du ta från det att du fyllt 24 år. Har du haft A2 under minst två år, kan du ta behörigheten A när du är 20 år.

Övningskörning för tung MC kan du i trafikskola göra från 17 år och 6 månader, läraren åker med på din motorcykel. Övningskörning på egen MC med lärare på egen MC, gör du från 19 år och 6 månader under förutsättning att körkortsinnehavaren har haft körkort med behörigheten A2 under minst ett år och 6 månader.

Körkortsbehörigheten A ger rätt att köra alla tvåhjuliga motorcyklar oavsett slagvolym eller motoreffekt.

Vi kör för närvarande Yamaha XJ6, med ABS.

Särskilda regler för fyrhjuliga motorcyklar

Körkort med behörighet A1, A2 och A som utfärdas från och med den 19 januari 2013 gäller inte för fyrhjuliga motorcyklar. För detta krävs behörighet B.

Har du ett A-körkort utfärdat före 19 januari 2013 får du även fortsättningsvis köra fyrhjuliga motorcyklar.

Särskilda regler för trehjuliga motorcyklar

Körkort med behörigheterna A1 eller A2 ger rätt att köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt av högst 15 kW.

För att köra trehjuliga motorcyklar med mer än 15 kW nettoeffekt, krävs det körkort med behörighet A eller B samt att körkortsinnehavaren har fyllt 21 år.

Innehåll och omfattning

Utbildningen är både teoretisk och praktisk, för teorin behöver du körkortsboken & MC-boken som du kan köpa via trafikskolan här:

Börja teoristudierna så tidigt som möjligt, då går utbildningen och provet mycket lättare. Övningskörningen består av 16 moment och bästa och säkraste sättet att lära sig köra, är att få instruktioner från en erfaren trafiklärare.

Kompletterar du med mängdträning hemma, om möjligheten finns, får du en lugn och avslappnad körning.

För mer information läs på körkortsportalen »

Riskutbildning 1 och 2

För att få göra ditt prov hos Trafikverket måste du ha genomfört två riskutbildningar. Vi hjälper till med att boka dina utbildningar.

Del 1 & Del 2 görs oftast på Stora Holm i Göteborg så snart du har färdighet att klara denna.

Välkommen!

För att börja ta MC-körkort krävs ingen kursstart eller föranmälan. Du är välkommen in till oss för att skriva in dig och därefter börjar vi med din utbildning.

Bokning och villkor

Bokning görs via receptionen eller via internet när du är elev på skolan.

Om du vill avboka en lektion måste du göra det senast kl 12.00 vardagen innan körlektionen skulle ha ägt rum, annars debiteras du för lektionen.
Vid ev. sjukdom krävs sjukintyg.

Allégatans Trafikskolan AB tillämpar STR´s återbetalnings praxis och reklamationspolicy.